ASKOV HØJSKOLE GRAFIK
Vælg Kunstner
Alfabetisk liste sorteret på efternavn

A - G     H - L
M - R     S - Å
Fritekstsøgning
udstillinger

artikler     

Askov Højskole grafik

Billetten til PARADIS blev indløst på Askov Højskole, og Askov Højskole rystede mig på plads som menneske - det er to overskrifter fra Askov Højskoles og Efterskoles årsskrifter i 2016 og 2017. Der vil kunne findes mange tilsvarende udsagn, som siger noget om den afgørende betydning et højskoleophold – ikke bare på Askov – kan have for et menneske. Det gælder ikke blot for nutiden, men også for fortiden.

Sådan var det også for 60 år siden, da min afdøde mand, maler og kunsthandler Holger Hattesen, Flensborg, var på Askov Højskole og som en af de omkring 350 elever i vinteren 1958-59 fik del i et højskoleopholds frirum og muligheder.

Forinden havde han haft sin debut som meget ung maler, og denne spæde begyndelse blev videreudviklet på Askov, hvor det, der især optog ham, var Knud Hansens univers, ”møllersvendenes” særlige fællesskab hos Ellen og Tage Skou-Hansen i Møllehuset og det kreative miljø på Møllen omkring keramikeren Erik Nyholm.

Mens Holger var på højskolen, skabte han nogle træsnit, som jeg har fået lov til at vise som et lille PS til årets grafikudstilling på skolen. Træsnittene er blevet til i Askov 1958-59. Det ene har endda titlen Askov og var med i årgangens Askov-bog. Motiverne kunne næsten være en replik til – også afdøde – Knud Work Kristensens let ironiske tekst fra samme Askov-bog. ”Der var vind om skolen. Unge hjerters sværmende ild bredte sig spærrende mellem træerne ved vejen og sved i agtværdige borgeres øjne og bevirkede, at bladene faldt ned over os.” I hvert fald giver motivkredsen et glimt af noget af det, der rørte sig og bliver dermed en slags bindeled mellem dengang og nu og kan derfor være med til at markere 60-års jubilæet for Askovs vinterhold 1958-59 – og eleverne fra dengang vil sikkert ligesom nutidens unge tænke tilbage på den flig af paradis, som jeg tror mange også har oplevet dengang.

Ud over træsnittene præsenterer årets grafikudstilling værker fra den store samling, skolen har arvet fra mejeribestyrer Anders Madsen, Omø, og Askov-elev 1882-83. Siden samlingen med en jubilæumsudstilling i 2015 blev præsenteret for offentligheden, er den blevet udfoldet på forskellig vis. I 2019 og 2018 i form af en decideret efterårsmødeudstilling.