P. V. Jensen-Klint og keramikken

Sidst på året 2005 modtog Vejen Kunstmuseum fra Lea Bentsen en mægtig lågkrukke. Omhyggeligt har P.V Jensen-Klint flere steder forsynet den med sit karakteristiske sammenslynget monogram. Dertil har han om mundingen anført, at den er fremstillet i 1893, og at det er sket i Valby – mer præscist hos G. A. Eifrig. I 1890’erne blev Jensen-Klint, som så mange andre kunstnere, fristet ud til Eifrigs værksted, hvor der må have været et frodigt miljø for eksperimentlystne unge kunstnere. Dér udførte Jensen-Klint en række barokke værker. En familieanekdote fortæller, at han gik på værkstedet samtidig med Th. Bindesbøll. En dag virkede denne ret deprimeret. Jensen-Klint spurgte, hvorfor han var så nedtrykt, hvortil ”Bølle” skal have svaret: ”Fordi det er sådan noget lort, du går og laver”!
Nu giver et hjørne af Bedre Byggeskik udstillingen i Vejen gæsterne mulighed for selv at dømme, om Bindesbøll havde ret i sin barske udtalelse. Med lån fra Kunstindustrimuseet, kunstnerens familie og fra John Hunovs privae samling har det været muligt at samle et lille udvalg af Jensen-Klints keramik – mestendels fra årene 1892-93. Det er suppleret med en række af hans originaltegninger til værker i ler. Tegningerne er udlånt fra samlingen af arkitekturtegninger på Kunstakademiets Bibliotek.

 

Her ser til venstre den firbenede sokkel/base, som til udsstillingen er udlånt fra Kunstindustrimuseet mens dens skitse er på lån fra Samlingen af Arkitektur-tegninger. Til højre ses i rigtig stor størrelse - bedøm selv i forhold til den sorte base, der står i udstillingen - den gennembrudte lågkrukke, hvortil det også har været muligt at låne et forarbejde i samlingen af Arkitekturtegninger.P. V. Jensen-Klints keramiske virke har ikke tidligere været særskilt belyst. Det er i dag uvist, hvor de måtte være de værker, som kan ses på gamle fotos og på de tegnede skitser. Skulle nogen ligge inde med viden om, hvor det måtte være muligt at låne værker, vil vi på museet meget gerne høre nærmere.Teresa Nielsen, museumsinspektør
Tilbage

Fra samleren John Hunov har Vejen Kunstmuseum fået lov til at låne en potpurri-krukke samt et fad. Begge dele er dateret 1893.

Foto: Pernille Klemp


De to keramiske værker på dette gamle foto fra Danmarks Kunst-bibliotek, Samlingen af Arkitektur-tegninger, knytter begge an til udstillingen på Vejen Kunst-museum. Fadet er venligst udlånt fra Kunstindustrimuseet, mens lågkrukken er til stede i kraft af P. V. Jensen-Klints arbejdstegning, der også er stillet til rådighed af Samlingen af Arkitektur-tegninger.